Czy można przedawkować magnez? Skutki nieumiejętnego przyjmowania suplementów!
Obecnie trudno nie zauważyć dziesiątek reklam w sieci, które pod niebiosa wychwalają działanie różnego rodzaju suplementów diety. Istotnie, stosowane przez nas diety rzadko kiedy są zbilansowane i zdrowe, dlatego w wielu przypadkach suplementacja może być wskazana. O tym nie decydują jednak osoby z telewizji czy internetu, a nasze wyniki badań. Branie suplementów w ciemno może skończyć się przedawkowaniem, a jest to równie niebezpieczne, co zmaganie się z poważnymi niedoborami.
Tak, magnez można przedawkować
Niedobory magnezu szybko dają o sobie znać, gdyż magnez jest jednym z głównych minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Z wiekiem mamy coraz mniej magnezu w organizmie, a jest to minerał niezwykle ważny dla pracy układu krwionośnego. Suplementacja magnezu istotnie jest więc dobrym pomysłem, ale absolutnie nie wolno wychodzić z założenia, że im więcej magnezu przyjmiemy, tym lepiej. Witaminy i minerały są zdrowe, ale ich nadmiar jest bardzo szkodliwy. Z magnezem jest tak samo. Prawidłowe stężenie magnezu we krwi nie może przekraczać 1,2 mmol/l. Przedawkowanie magnezu nie jest jednak taką prostą sprawą. Na co dzień spożywamy za mało magnezu, plus nerki bardzo dobrze radzą sobie z jego rozkładaniem. Na hipermagnezję narażone są więc osoby, które zmagają się z chorobami nerek. Hipermagnezja grozi również osobom spożywającym duże ilości leków przeciwbólowych i przeczyszczających.
Kto powinien suplementować magnez?
Dużo magnezu uwalnia się z organizmu podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. W związku z tym osoby prowadzące aktywny tryb życia powinny monitorować poziom magnezu w organizmie. Tak samo jest u miłośników kawy i czarnej herbaty, gdyż te napoje wypłukują magnez, mogąc powodować jego niedobory. Suplementacji magnezu teoretycznie nie trzeba konsultować z lekarzem, ale nie zaszkodzi. Przypominamy również, że duże ilości magnezu występują w takich smakołykach, jak banany, czy orzechy. Magnez kryje się również w soi, szpinaku, brokułach i płatkach owsianych. Warto włączyć te produkty do swojej diety, by zauważyć korzystne zmiany!